Professionele hulp bij hormonale disbalans

 

Menstruatieklachten en PMS

Veel meisjes en vrouwen merken wel 'iets' aan hun menstruatie. De een heeft wat last van hoofdpijn, de ander voelt lichte buikkrampen en weer een ander krijgt enorme trek in zoetigheid. Gelukkig wordt je dagelijkse leven hier doorgaans weinig door in de war gebracht. Maar sommige meisjes en vrouwen hebben veel last van hun menstruatiecyclus. Hun dagelijkse leven wordt er wel flink door beïnvloed.  Dan kun je spreken van PMS, het premenstrueel syndroom. De klachten doen zich vooral in de tweede helft van de cyclus voor en verdwijnen meestal aan het begin van de menstruatie. In Nederland heeft 25% van de vrouwen last van PMS, iedere maand weer, soms wel 30 jaar lang! Deze vrouwen zijn gevoeliger voor hormoonschommelingen. Ook chronische stress kan een rol spelen in het ontstaan van PMS-klachten. Bij vrouwen vanaf 35 jaar en na het krijgen van kinderen komt het vaker voor. De klachten verdwijnen na de overgang als de menstruaties zijn gestopt. 

Klachten tijdens en voorafgaande aan de menstruatie zijn:  

  • lichamelijk
    hevige buikkrampen, lage rugpijn, bekkenpijn, onregelmatig of niet meer ongesteld zijn, hevig en  langdurig bloedverlies, tussentijds bloedverlies, gespannen borsten, vocht vasthouden, opgeblazen gevoel en gewichtstoename, slaapproblemen, veranderde eetlust, moeheid, hoofdpijn, migraine, huidaandoeningen.
  • mentaal
    plotselinge stemmingswisselingen, snel geïrriteerd en/of neerslachtig zijn, woedeaanvallen, onrust, spanning,  angstgevoelens, concentratieverlies.

Menstruatie/PMS consult


Herken je een of meer van bovenstaande klachten en wil je er iets aan doen? Maak dan gebruik van het Menstruatie/PMS consult. Tijdens dit consult brengen we je klachten in kaart, kijken we waar jouw klachtenpatroon vandaan komt en wat er aan te doen is. In mijn praktijk bied ik diverse behandelmogelijkheden aan, waaronder ook Body Stress Release behandelingen. En vaak met een positief resultaat: bij veel meisjes en vrouwen zijn hun menstruatieklachten en maandelijkse ongemakken sterk verminderd of verdwenen.


PMDD


PMDD staat voor Pre Menstrual Dysphoric Disorder. Van de 25% van de vrouwen met PMS, heeft zo'n 5% PMDD.
Als je PMDD hebt zijn de psychische klachten nog veel heftiger dan bij PMS. Je bent vaak prikkelbaar, je kunt boos of agressief worden om niets, angstig zijn, wisselende stemmingen hebben, verward zijn en je kunt last hebben van concentratieproblemen. Bij vrouwen met PMDD wordt het leven twee of drie weken per maand zó erg beïnvloed, dat dit een enorme impact heeft op de kwaliteit van leven. Binnen het gezin, op het werk en in de sociale omgeving ontstaan daardoor grote problemen. Herken je dit klachtenpatroon? Vraag dan een consult aan. Samen bekijken we wat de behandelmogelijkheden zijn. 

 

PCOS


PCOS staat voor PolyCysteus Ovarium Syndroom. Vrouwen met PCOS kunnen meerdere vochtblaasjes (cysten) in de eierstok hebben, waardoor de rijping van de eiblaasjes verstoord is. Het is de meest voorkomende hormoonstoornis bij vrouwen (10% van alle vrouwen). Klachten die kunnen voorkomen zijn een 
onregelmatige cyclus (minder dan 8 menstruaties per jaar), overbeharing en/of acne (door een verhoogde waarde van het hormoon testosteron), instabiele bloedsuikers waardoor overgewicht kan ontstaan en een onvervulde zwangerschapswens. Wil je meer uitleg over hoe het nu precies zit met PCOS en met jouw klachten? En wil je meer weten over welke invloed je zelf kan hebben op je klachten? Ik geef je graag gerichte informatie, tips en adviezen.
 

Sinds een jaar heb ik tijdens de menstruatie veel bloedverlies. Wat kan ik daar aan doen?
De dagen voordat ik ongesteld word voel ik me down, moe en maak ik veel ruzie met mijn vriend, waar ik achteraf weer spijt van heb. Is dit misschien PMS? En wat is hier aan te doen?
Ik heb al een tijdje last van tussentijds bloedverlies. Kun je hierdoor bloedarmoede krijgen?
Hoe komt het dat ik nu zoveel menstruatieklachten heb, terwijl ik daar vroeger nooit last van had?
Wat kan ik doen aan die onregelmatige bloedingen tijdens de overgang?
Ik heb veel last van acne en ben soms twee of drie maanden lang niet ongesteld. Kan dit PCOS zijn?